Zonnestraal
Licht, Lucht en Reinheid
Joppe laat zien hoe geschiedenis, natuur en architectuur samenkomen in dit maatschappelijk monument
Aan de hand van vele overleveringen maakt Joppe het leven in het Sanatorium invoelbaar
Joppe put uit vele historisce bronnen
Joppe toont u het constructief vernuft en de architectonische moed
Joppe betoogt dat architectuur kan bijdragen aan herstel
Previous
Next

Tijdsduur: 1.5 uur

Groepsgrootte: max. 15 Personen

Prijs: € 100

Onderwerp: Architectuur, Geschiedenis, Sociologie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

1.5 uur

Prijs

€ 100,-

Groepsgrootte

Max. 15 Personen

Onderwerp

Architectuur, Geschiedenis, Sociologie

Zonnestraal

Nieuwe Bouwen Vernuft Pampahoeve Heide

Na de renovatie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging. Niet alleen het gebouw en de prachtige omgeving maken deze rondleiding bijzonder, maar ook de maatschappelijke geschiedenis. Een geschiedenis die met de corona-epidemie actueler is dan ooit. 

Wat te doen tegen de dodelijke ziekte tuberculose waar zoveel arbeiders eind 19e eeuw aan leden? Het antwoord was sanatorium Zonnestraal. Joppe vertelt hoe onder leiding van de kleurrijke oprichter Jan van Zutphen een socialistische droom in 1928 werkelijkheid werd. Een plek voor de zieke leden van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond. Geen abstracte droom over een nieuwe heilstaat, maar een zeer praktische. 

Leer hoe het gebouw functioneerde als medicijn, in een tijd waarin frisse lucht en rust de enige remedie waren. De moderne architectuur van het Nieuwe Bouwen sluit hier naadloos op aan. De architecten Jan Duiker, Bernard Bijvoet en constructeur Jan Gerko Wiebenga haalden de rust van de omringende heide naar binnen door het slim plaatsen van de vele deuren en ramen en de vernuftige luchtcirculatie. De nieuwe, makkelijk schoon te maken materialen, beton en glas waren een verademing ten opzichte van de oude bakstenen sanatoria. Zonnestraal werd een keerpunt in de geschiedenis van de modernistische vormgeving. Voor het eerst was het niet voor de elite, maar voor de gewone man. 

Met vele verhalen over hoe die ‘gewone man’ het ervoer brengt Joppe deze plek tot leven. Over het bouwen van boten in de werkplaatsen, de tientallen boshutjes verspreid over het terrein, maar ook de verkleedpartijen in de gemeenschapszaal. 

Beleef Zonnestraal, het schoolvoorbeeld van architectuur die bijdraagt aan herstel. En bediscussieer wat de opzet van Zonnestraal kan betekenen voor de huidige zorgarchitectuur. Wat kunnen we leren uit het verleden?

De gids

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Ontwerptekening Plan Zuid door Berlage
Architectuur
Barend Blom

Berlages Plan Zuid

In deze rondleiding ontdekken we de monumentale lanen en rustige woonbuurten in misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam. We zien het beste van Het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School, twee wedijverende stromingen.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Dudoks Walhalla

Hilversum is in Nederland vooral bekend als mediastad, maar veel minder als architectuurwalhalla. Deze enige echte Nederlandse tuinstad van de 20e eeuw heeft onder leiding van Dudok een gigantische transformatie ondergaan.

Leer meer >
Geschiedenis
Femke Goedhart

Roaring Rotterdam

Waan je in het bruisende Rotterdam van de jaren ‘20 en ‘30. Zelf geheel gekleed in stijl, vertelt Femke over de mode en het leven van toen. Ontdek het erfgoed van de roaring twenties!

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Is sanatorium Zonnestraal bewust gebouwd om na 30 jaar te vervallen?
Natuurlijk wilde men tubercolose zo snel mogelijk laten verdwijnen, maar dat het dankzij de uitvinding van penicilline zo snel ging konden de architecten toen niet vermoeden. Het goedgetimede verloop is toeval.
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

Zonnestraal

Met uw gids

Joppe Schaaper