Rotterdam in wederopbouw
Femke neemt u mee naar het Rotterdam van de jaren '50
Femke laat zien dat de herwaardering voor de wederopbouwstijl terecht is
Femke laat je een kijkje nemen in de Rotterdamse jaren ’50 en de ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit van de stad.
Femke is ook gek van de mode van de jaren '50
Previous
Next

Tijdsduur: 1.5 uur

Groepsgrootte: max. 12 Personen

Prijs: € 120

Onderwerp: Geschiedenis, Architectuur

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

1.5 uur

Prijs

€ 120,-

Groepsgrootte

Max. 12 Personen

Onderwerp

Geschiedenis, Architectuur

Rotterdam in wederopbouw

zadkine brandgrens modernisme Oasebar

‘Niet lullen, maar poetsen’, de stad moest heropgebouwd worden. Een saaie tijd met lelijke gebouwen? Femke laat u het tegendeel zien! Ze neemt u mee naar verborgen pareltjes van de wederopbouwarchitectuur en deelt, geheel gekleed in stijl, haar liefde voor de jaren ‘50.

Na het bombardement op Rotterdam in 1940, was het hart uit de stad geslagen. Pas vanaf 1945 kon er écht aan de wederopbouw worden begonnen. Het werd een tijd van hard werken: in de bouw, in de havens, in de fabrieken van de beroemde Berini bromfiets, maar ook voor kunstenaars! Iedereen had het gevoel van ‘samen bouwen we de boel weer op’, niet zoals het was, maar klaar voor de moderne tijd.

Femke laat zien wat het resultaat was. Zoals de prachtige gevelkunst verspreid over de stad en de vernieuwende architectuur. Neem de slim ontworpen woningen aan de Botersloot met hun grote ramen. Gemaakt voor veel licht en ruimte en, zo gaat het gerucht, zodat iedereen kon zien of je je huis wel modern en praktisch had ingericht! Of in dezelfde straat de Spaarbank van de architect J.J.P Oud, waar jonge Rotterdammers hun zilvervloot bij elkaar spaarden. Een prachtig stuk functionele architectuur, dat stiekem barst van de decoraties.

Met Femke zie je dat wat voor de Spaarbank geldt, voor de hele periode van de wederopbouw van toepassing is. Praktisch zeker en voor wie het weet zitten er tal van  verrassende verhalen en details verborgen!

De gids

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Ontwerptekening Plan Zuid door Berlage
Architectuur
Barend Blom

Berlages Plan Zuid

In deze rondleiding ontdekken we de monumentale lanen en rustige woonbuurten in misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam. We zien het beste van Het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School, twee wedijverende stromingen.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Zonnestraal

Na de restauratie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Dudoks Walhalla

Hilversum is in Nederland vooral bekend als mediastad, maar veel minder als architectuurwalhalla. Deze enige echte Nederlandse tuinstad van de 20e eeuw heeft onder leiding van Dudok een gigantische transformatie ondergaan.

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Wat wilde iedere Rotterdamse huisvrouw hebben in de jaren ‘50?
De dubbele cirkelrok van Christian Dior. Oude gordijnen werden vermaakt tot rokken die zo wijd mogelijk leken. De poldervariant van Dior’s New Look!
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

Rotterdam in wederopbouw

Met uw gids

Femke Goedhart