rondleidingen

RONDLEIDING OVER

Rembrandt de jaren '50 Jodendom Eetbare Planten Dudok schuilkerken Roosevelt het nieuwe bouwen Hilversum mode Tolerantie Gedichten Islam Jodendom

De GidsenGids brengt diverse deskundigen bijeen om gespecialiseerde rondleidingen aan te bieden. Geen standaardverhaal, maar meer inzicht in het lokale ecosysteem of de sociaal-politieke vraagstukken in de wijk. Hieronder vindt u al onze actuele rondleidingen. U kunt door het overzicht bladeren om inspiratie op te doen of het zoekfilter gebruiken om direct op uw gewenste regio en specifieke interesses te filteren. Niet precies gevonden wat u zoekt? Als experts zijn we flexibel, we kunnen ook rondleidingen op maat aanbieden. 

  • Locatie

  • Onderwerp

 
Ontwerptekening Plan Zuid door Berlage
Architectuur
Barend Blom

Berlages Plan Zuid

In deze rondleiding ontdekken we de monumentale lanen en rustige woonbuurten in misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam. We zien het beste van Het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School, twee wedijverende stromingen.

Leer meer >
Architectuur
Astrid Steijger

De Geheimen van Blijdorp

De wijk Blijdorp in Rotterdam leren kennen? Tijdens een tour van ongeveer 1,5 uur wandelen we door de wijk en ontdekken bijzondere plekken qua architectuur, geschiedenis, beeldende kunst en verhalen.

Leer meer >
Literatuur
Francine Maessen

De Leidse muurgedichten

De stad Leiden kent meer dan 100 muurgedichten! Als literatuurwetenschapper en poëzieliefhebber begeleidt Francine u langs de mooiste muurgedichten. Een ontspannen manier om samen te genieten van ontroerende, humoristische en levendige poëzie.

Leer meer >
Architectuur
Go Bruens

De metamorfose van stationsgebied Utrecht

Het Utrechts stationsgebied is volop in beweging. De afgelopen jaren is hedendaagse architectuur verrezen tussen overblijfselen uit de 20e eeuw. Aan de westzijde wordt druk gebouwd aan innovatieve groene gebouwen. Wat denkt u, ziet de toekomst er rooskleurig uit?

Leer meer >
Natuur
Romy Muste

De Verhalen van de Rijksmuseumtuin

In een rondwandeling door de prachtige Rijksmuseumtuin, neemt Romy je mee in de geschiedenis, tuinaanleg en de bijzondere verhalen en symboliek achter de bloemen en planten die we in de tuin tegenkomen.

Leer meer >
Architectuur
Meerdere gidsen Meerdere gidsen

Droomhuizen

Van de hoogtepunten van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt lopen we naar de hedendaagse architectonische monumenten van de nieuwe houthavens.

Zowel Barend Blom als João Vitalis geven deze rondleiding.

Leer meer >
Geschiedenis
Margreet Koeman

Filantropie in het Rijksmuseum

Aan de hand van objecten in het museum toont Margreet u een beeld van de geschiedenis van de liefdadigheid in Nederland. Margreet is een ervaren rondleider in het Rijksmuseum én heeft de postacademische opleiding Filantropie gevolgd, een betere gids kunt u zich niet wensen.

Leer meer >
Architectuur
Lidwien van Grieken

Noord/Zuidlijn

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar lijn 52 brengt de passagiers van Amsterdam Noord naar Zuid, of omgekeerd, in ongeveer een kwartier. Wij doen er tijdens deze rondleiding langer over, want we bekijken alle prachtige stations.

Leer meer >
Geschiedenis
Meerdere gidsen Meerdere gidsen

Oude Joodse buurt

Amsterdam werd simpelweg aangeduid met ‘Mokum’, ofwel plaats in het Jiddisch. Tijdens deze rondleiding maakt u kennis met meer dan 400 jaar Jodendom in de stad.

Zowel Gaby Schrijver als Anne-Maria van Hilst geven deze rondleiding.

Leer meer >
Geschiedenis
Meerdere gidsen Meerdere gidsen

Portugese Synagoge

Midden in Amsterdam kunt u even terug in de tijd. Sinds de ingebruikname in 1675 is de Portugese Synagoge nauwelijks veranderd. Ontdek het prachtige interieur, de monumentale architectuur en de vele tradities.

Zowel Gaby Schrijver als Anne-Maria van Hilst geven deze rondleiding.

Leer meer >
Kunstgeschiedenis
Anita Liemburg

Rembrandts Amsterdam

We ontdekken waar Rembrandt zijn inspiratie vandaan haalde, waar zijn meesterwerken hingen en waar zijn persoonlijke leven zich afspeelde. Rembrandt biedt ons bovendien een prachtig perspectief om te kijken naar het Amsterdam van de 17e eeuw.

Leer meer >
Architectuur
Go Bruens

Rietveld Schröderhuis en omgeving

Het Rietveld Schöderhuis is een meesterwerk dat uitdrukking geeft aan de ideeën van De Stijl. Maar niet het enige pareltje in de omgeving: het staat hier vol modernistische experimenten.

Leer meer >
Kunstgeschiedenis
Meerdere gidsen Meerdere gidsen

Rijksmuseum: de schatkamer van Nederland

Tijdens deze rondleiding bekijken we hoogtepunten uit de collectie, met natuurlijk de bekende werken zoals het Melkmeisje van Vermeer en de Nachtwacht van Rembrandt.

Er zijn meerdere gidsen die deze rondleiding geven. Wilt u een bepaald accent leggen tijdens de rondleiding? Wij hebben de gids die aansluit bij uw interesse.

Leer meer >
Geschiedenis
Femke Goedhart

Roaring Rotterdam

Waan je in het bruisende Rotterdam van de jaren ‘20 en ‘30. Zelf geheel gekleed in stijl, vertelt Femke over de mode en het leven van toen. Ontdek het erfgoed van de roaring twenties!

Leer meer >
Geschiedenis
Femke Goedhart

Rotterdam in wederopbouw

‘Niet lullen, maar poetsen’, de stad moest heropgebouwd worden. Een saaie tijd? Femke laat u het tegendeel zien! Ze neemt u mee naar verborgen pareltjes van de wederopbouwarchitectuur en deelt, geheel gekleed in stijl, haar liefde voor de jaren ‘50.

Leer meer >
Geschiedenis
Anne-Maria Van Hilst

Tolerantie in Amsterdam

Amsterdam is een stad met veel diversiteit. Al eeuwenlang komen er mensen van veel verschillende nationaliteiten en religies naar de stad. Wij zijn erg trots op onze tolerantie. Maar was, en is, Amsterdam wel zo tolerant?

Leer meer >
Natuur
Rens Spanjaard

Wildplukwandeling Amsterdam

In de stad kun je ook genieten van de natuur. Een klein natuurgebied is meer dan genoeg als je weet waar je moet kijken. Leer hoe je planten moet herkennen, waar ze groeien, hoe ze smaken en waar je ze voor kunt gebruiken.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Zonnestraal

Na de restauratie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging.

Leer meer >