Oude Joodse buurt
Ontdek de rijke joodse geschiedenis van Amsterdam
Nergens in Europa vind je zulke imposante synagoges als in onze hoofdstad
Amsterdamse uitjes haalde je in de joodse buurt, een van de vele erfenissen van de joodse bevolking
Soms zitten de belangrijkste verhalen verborgen in kleine details
Previous
Next
Beeld: Rijksdienst Cultureel Erfgoed
& Stadsarchief Amsterdam

Tijdsduur: 2 uur

Groepsgrootte: max. 8 Personen

Prijs: € 150

Onderwerp: Geschiedenis, Religie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

2 uur

Prijs

€ 150,-

Groepsgrootte

Max. 8 Personen

Onderwerp

Geschiedenis, Religie

Oude Joodse buurt

Synagoges schaduwkade diamantindustrie Spinoza Lopes Suasso Liebeskind

Amsterdam was het centrum van Joods leven in Nederland. De stad werd simpelweg aangeduid met ‘Mokum’, ofwel plaats in het Jiddisch. Een bijnaam die ook bij niet-joodse Amsterdammers is blijven hangen. De taal, de eetcultuur en natuurlijk de gebouwen getuigen van de rijke Joodse geschiedenis. Tijdens deze rondleiding maakt u kennis met meer dan 400 jaar Jodendom in de stad.

Nergens anders in Europa hadden Joden zoveel vrijheid. Bijvoorbeeld om synagoges te bouwen. De prachtige Portugese Synagoge is een van de mooiste gebouwen uit de ‘Gouden Eeuw’ in Amsterdam. Gebouwd met steun van de rijkdom die enkele Joden wisten te vergaren. Zoals we zullen zien bouwden deze ‘lucky few’ ook prachtige panden op de Nieuwe Herengracht.

De meeste joden woonden echter in armoedige sloppen. Hiervan zijn er nog slecht sporen. Net als van haar bewoners. We gaan op zoek naar de resten van het joods leven van voor de Holocaust. Sommige gevels getuigen nog van hun oorspronkelijke bewoners of de oude functie. In andere gevallen zijn er alleen nog de verhalen. Van zuurverkopers die net het hoofd boven water konden houden, over idealisten die de eerste vakbond oprichten en over slimme zakenlieden die bedrijven oprichten die Nederlandse iconen zouden worden.

En natuurlijk staan we stil bij het tragisch lot dat het merendeel van Amsterdams 80.000 joodse bewoners trof. De vele monumenten helpen ons herinneren. Sommige groots, zoals het Holocaustmonument van Liebeskind in aanbouw. Sommige piepklein, zoals de struikelstenen verborgen in de stoep.

Samen met Gaby of Anne-Maria ontdekt u waarom Amsterdam niet alleen Mokum werd genoemd, maar ook wel ‘Jerusalem van het Westen’.

NB deze rondleiding valt goed te combineren met een bezoek aan de Portugese Synagoge.

De gidsen

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Geschiedenis
Meerdere gidsen Meerdere gidsen

Portugese Synagoge

Midden in Amsterdam kunt u even terug in de tijd. Sinds de ingebruikname in 1675 is de Portugese Synagoge nauwelijks veranderd. Ontdek het prachtige interieur, de monumentale architectuur en de vele tradities.

Zowel Gaby Schrijver als Anne-Maria van Hilst geven deze rondleiding.

Leer meer >
Geschiedenis
Anne-Maria Van Hilst

Tolerantie in Amsterdam

Amsterdam is een stad met veel diversiteit. Al eeuwenlang komen er mensen van veel verschillende nationaliteiten en religies naar de stad. Wij zijn erg trots op onze tolerantie. Maar was, en is, Amsterdam wel zo tolerant?

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Wie is de beroemdste bewoner van de Amsterdamse Jodenbuurt?
Rembrandt van Rijn, die niet joods was. De buurt was alleen in de Tweede Wereldoorlog een ghetto; er woonden altijd ook veel niet Joden.
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

Oude Joodse buurt