noord/Zuidlijn
Reis dwars door Amsterdam en ervaar het technisch vernuft, architectonische pracht en imposante kunst
Kunst, architectuur, techniek en archeologie. Het komt allemaal aan bod in deze rondleiding
Meer dan 6 kilometer tunnel onder een stad gebouwd op palen. Lidwien vertelt hoe ze dat voor elkaar kregen.
Previous
Next

Tijdsduur: 2 uur

Groepsgrootte: max. 15 Personen

Prijs: €150,- excl. ov-kosten

Onderwerp: Architectuur

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

2 uur

Prijs

€150,- excl. ov-kosten

Groepsgrootte

Max. 15 Personen

Onderwerp

Architectuur

Noord/Zuidlijn

Benthem Crouwel 6 km tunnel Flyways Tulpenblaadjes

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar lijn 52 brengt de passagiers van Amsterdam Noord naar Zuid, of omgekeerd, in ongeveer een kwartier. Wij doen er tijdens deze rondleiding iets langer over, want we stappen overal uit en weer in. Omdat we gedurende de rit alle stations bekijken. Wat maakt ze zo speciaal, hoe zijn ze tot stand gekomen en welke kunstenaar heeft op deze plek zijn inbreng gehad.

Het project dat in eerste instantie veel tegenslag heeft gekend is uiteindelijk geworden tot een functionele verbinding. Van Amsterdam Noord, via het centrum, naar Amsterdam Zuid. Een staaltje van technisch vernuft waar zowel nationaal als internationaal veel belangstelling voor is geweest. De technische hoogstandjes worden tot uitdrukking gebracht in de strak vormgegeven stations, die elk zo hun eigen specifieke kenmerken hebben. Niet voor niets hebben Benthem Crouwel architecten hiervoor verschillende prijzen gewonnen.

Daarnaast zijn de stations door kunstenaars, telkens op geheel eigen wijze, ingericht. We bekijken en bespreken hun inbreng en af en toe nemen we de roltrap omhoog om de plek te bekijken waar we zijn neergestreken in de stad. Dan nemen we weer de volgende metro naar het eerstkomend station.

Uiteindelijk krijgt u een volledig beeld van de Amsterdamse metrolijn die dwars door de stad gaat. U mag het zelf bepalen: is het project zijn geld waard geweest?

De gids

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Ontwerptekening Plan Zuid door Berlage
Architectuur
Barend Blom

Berlages Plan Zuid

In deze rondleiding ontdekken we de monumentale lanen en rustige woonbuurten in misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam. We zien het beste van Het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School, twee wedijverende stromingen.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Zonnestraal

Na de restauratie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Dudoks Walhalla

Hilversum is in Nederland vooral bekend als mediastad, maar veel minder als architectuurwalhalla. Deze enige echte Nederlandse tuinstad van de 20e eeuw heeft onder leiding van Dudok een gigantische transformatie ondergaan.

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Waar vind je een vreemde vogels op de Noord/Zuidlijn?
Op station Noord. In het kunstwerk van Harmen Liemburg vind je naast de gierzwaluw, de blauwe reiger en de fuut ook de wc-­eend en de badeend!
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

Noord/Zuidlijn

Met uw gids

Lidwien van Grieken