Multireligieus Amsterdam
verwoeste kloosters, verborgen schuilkerken en imposante monumenten
Herman weet wat voor verhalen er schuil gaan achter de gevels
De geschiedenis van Amsterdam is geschreven in zijn architectuur, Herman weet hoe je het moet lezen
Previous
Next

Tijdsduur: 2 uur

Groepsgrootte: max. 12 Personen

Prijs: € 120

Onderwerp: Religie, Architectuur, Geschiedenis

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

2 uur

Prijs

€ 120,-

Groepsgrootte

Max. 12 Personen

Onderwerp

Religie, Architectuur, Geschiedenis

Multireligieus Amsterdam

schuilkerken Karthuizerklooster Noorderkerk Posthoornkerk Jordaan

Amsterdam staat bekend als tolerante stad, maar hoe tolerant was het eigenlijk tegenover andere godsdiensten? Tijdens deze wandeling ontdekken we hoe verschillende religies een plek kregen in het Amsterdam vanaf de 17e eeuw.

De vele arbeidsmigranten die naar Amsterdam trekken in de 17e eeuw willen allen hun godsdiensten uitoefenen. Maar De Nederduitse Gereformeerde Kerk is de enige kerk die van overheidswege wordt erkend en privileges geniet. Om de goede vrede te bewaren werden andere godsdiensten tot op zekere hoogte gedoogd. Het resultaat? Vele schuilkerkjes, van Rooms-Katholiek tot Remonstrants. Maar ook een kerk met koepel in plaats van toren. Voor ieder geloof golden andere regels.

De sporen van dit gedoogbeleid en van religieuze conflicten kan je vandaag de dag nog overal zien in de stad. Als je weet waar je naar moet kijken! Tijdens deze wandeling door de noordelijke grachtengordel en de Jordaan bekijken we schuilkerken, voormalige kloosters, kerken zonder toren en tot slot de 19e architectuur, wanneer openbare godsdienstuitoefening voor alle religieuze groepen weer is toegestaan.

We vergelijken de architectuur van de vele religieuze gebouwen en ontdekken hoe de houding tegenover geloof veranderde door de eeuwen heen. Ontdek hoe tolerant Amsterdam eigenlijk was.

De gids

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Ontwerptekening Plan Zuid door Berlage
Architectuur
Barend Blom

Berlages Plan Zuid

In deze rondleiding ontdekken we de monumentale lanen en rustige woonbuurten in misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam. We zien het beste van Het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School, twee wedijverende stromingen.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Zonnestraal

Na de restauratie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Dudoks Walhalla

Hilversum is in Nederland vooral bekend als mediastad, maar veel minder als architectuurwalhalla. Deze enige echte Nederlandse tuinstad van de 20e eeuw heeft onder leiding van Dudok een gigantische transformatie ondergaan.

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Wat is de betekenis van de zwaan op de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel?
Dit verwijst naar de legende van de Tsjechische kerkhervormer Johannes Hus. Vlak voor hij op de brandstapel eindigde, zei hij: “Vandaag verbrandt gij een gans (Hus is Boheems voor ‘gans’), maar uit zijn as zal een zwaan opstijgen en deze zult gij niet kunnen braden.”
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

Multireligieus Amsterdam

Met uw gids

Herman Wesselink