Mode in de tijd van Rembrandt
Wat hebben ze eigenlijk aan in de 17e eeuw?
Samen met Carien leer je wat kleding betekende in de 17e eeuw
Hoe zat die Kleding eigenlijk? ontdek het met Carien
Previous
Next

Tijdsduur: 1.5 uur

Groepsgrootte: max. 4 Personen

Prijs: € 150

Onderwerp: Mode, Kunstgeschiedenis, Musea

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

1.5 uur

Prijs

€ 150,-

Groepsgrootte

Max. 4 Personen

Onderwerp

Mode, Kunstgeschiedenis, Musea

Mode in de tijd van Rembrandt

Molenkraag Rembrandt Kant Vermeer portefraes

In het Rijksmuseum hangen de prachtigste schilderijen van grote meesters als Rembrandt, Jan Steen en Vermeer. Portretten, Bijbelse verhalen en scènes uit het dagelijks leven tonen ons de mensen uit die tijd. Vaak hebben we het bij die schilderijen over de stijl en betekenis van de voorstelling. Maar heeft U zich wel eens afgevraagd wat die 17e-eeuwers eigenlijk áán hebben?

Tijdens deze rondleiding gaan we ons helemaal concentreren op mode! Kleding was toen minstens zo belangrijk als nu. Het was een statussymbool waarmee je liet zien wie je was. Niet alleen hoeveel geld en macht je had, maar ook of je al getrouwd was, of nog beschikbaar. Of je lid was van het hof, of ‘slechts’ een rijke koopmansvrouw. Het was zelfs een manier om te laten zien dat je progressief was, of juist niet.

Een bekende mythe kunnen we alvast ontkrachten: die van de zogenaamde Hollandse soberheid. Er werd wel veel zwarte kleding gedragen, maar wel van de duurste wol en zijde. En daarbij bewerkelijke witte kragen en prachtige sieraden. Rijke mannen droegen glanzend zijden kousen en troefden elkaar af met de grootste rozetten op hun gehakte schoenen.  Dames hadden peperdure oosterse waaiers bij zich, ondanks het kille Hollandse weer. 

En net als nu had iedere generatie zijn eigen stijl. Dat ze precies wisten wat de laatste mode was laten Marten Soolmans en Oopjen Coppit zien op hun huwelijksportret. In 1634 zo mooi geschilderd door Rembrandt. En dan mag U beslissen wie er het meest liep te pronken, hij of zij.

De gids

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Geschiedenis
Femke Goedhart

Roaring Rotterdam

Waan je in het bruisende Rotterdam van de jaren ‘20 en ‘30. Zelf geheel gekleed in stijl, vertelt Femke over de mode en het leven van toen. Ontdek het erfgoed van de roaring twenties!

Leer meer >
Kunstgeschiedenis
Anita Liemburg

Rembrandts Amsterdam

We ontdekken waar Rembrandt zijn inspiratie vandaan haalde, waar zijn meesterwerken hingen en waar zijn persoonlijke leven zich afspeelde. Rembrandt biedt ons bovendien een prachtig perspectief om te kijken naar het Amsterdam van de 17e eeuw.

Leer meer >
Geschiedenis
Margreet Koeman

Filantropie in het Rijksmuseum

Aan de hand van objecten in het museum toont Margreet u een beeld van de geschiedenis van de liefdadigheid in Nederland. Margreet is een ervaren rondleider in het Rijksmuseum én heeft de postacademische opleiding Filantropie gevolgd, een betere gids kunt u zich niet wensen.

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Waarom hadden ze in het begin van de zeventiende eeuw extra lange vorken?
Omdat het anders onmogelijk was om te eten met een molensteenkraag
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

Mode in de tijd van Rembrandt

Met uw gids

Carien Kanters