Door kleine persoonlijke verhalen tot leven te wekken maakt Joppe de grote historische ontwikkelingen bevattelijk
Joppe weet de aanwezige kennis in de groep van context te voorzien
Joppe bewondert Dudoks aandacht voor details, zelfs in een simpel gemaal
Joppe laat zien hoe architectuur, gedrag en geschiedenis verbonden zijn
Previous
Next
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Joppe Schaaper

enthousiast deskundig origineel grappig emphatisch

Joppe Schaaper

enthousiast deskundig origineel grappig emphatisch

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Joppe is historicus, zijn focus ligt op de eerste helft van de 20e eeuw. Hij geeft rondleidingen over sociale geschiedenis, stedenbouw en architectuur in Amsterdam, Hilversum en Berlijn. Na een onderzoeksmaster geschiedenis, besloot hij uit de ivoren toren te kruipen en historische verhalen te vertellen aan een breed publiek.

Dit doet hij natuurlijk door rondleidingen te geven. Maar ook maakt hij filmpjes en podcasts. Hij heeft zelfs een tentoonstelling gemaakt: over de sociale achtergrond van sanatorium Zonnestraal en woningcomplex Het Schip. Daarnaast heeft hij meegeschreven aan de UNESCO Werelderfgoedaanvraag voor sanatorium Zonnestraal, werkt hij bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en is hij hoofdredacteur van het Amsterdamse Historisch Café. Al zijn rondleidingen bevinden zich op het snijvlak van architectuur, kunst en sociale geschiedenis, daar waar gevels en bakstenen verhalen dragen. Het allerleukste vind hij wanneer er gesprekken op gang komen, waarin passies van mensen en actuele maatschappelijke vraagstukken naar boven komen door de botsing met ons verleden.

Deel deze gidsenpagina

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Joppe's Rondleidingen

Architectuur
Joppe Schaaper

Zonnestraal

Na de restauratie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Dudoks Walhalla

Hilversum is in Nederland vooral bekend als mediastad, maar veel minder als architectuurwalhalla. Deze enige echte Nederlandse tuinstad van de 20e eeuw heeft onder leiding van Dudok een gigantische transformatie ondergaan.

Leer meer >

Startlocaties


RECENSIES

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Is sanatorium Zonnestraal bewust gebouwd om na 30 jaar te vervallen?
Natuurlijk wilde men tubercolose zo snel mogelijk laten verdwijnen, maar dat het dankzij de uitvinding van penicilline zo snel ging konden de architecten toen niet vermoeden. Het goedgetimede verloop is toeval.
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu een rondleiding met Joppe Schaaper