Dudoks Walhalla
Een fietstocht door Hilversum
Joppe laat zien hoe gebouwen in kunstwerken kunnen veranderen
Ontdek met Joppe de bijzondere ideeën achter de Tuinstad
Joppe laat zien hoe de architect Dudok beïnvloed werd door Frank Lloyd Wright
Previous
Next
Foto's: Arie den Dikken

Tijdsduur: 3 uur

Groepsgrootte: max. 15 Personen

Prijs: € 250

Onderwerp: Architectuur, Geschiedenis

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

3 uur

Prijs

€ 250,-

Groepsgrootte

Max. 15 Personen

Onderwerp

Architectuur, Geschiedenis

Dudoks Walhalla

Raadhuis Mediagebouwen Schouwburg Gooiland Zuiderbegraafplaats Tuinstad

Hilversum is in Nederland vooral bekend als mediastad, maar veel minder als architectuurwalhalla. Tijdens deze fietstocht maken we kennis met alle aspecten van Nederlands enige echte tuinstad. Onder leiding van Dudok veranderde een klein Goois dorp naar een middelgrote gemeente met 90 duizend zielen.

Tientallen arbeiderswijken werden uit de grond gestampt volgens het uitbreidingsplan zonder weerga. Scholen, badhuizen en leeszalen hadden een centrale plek en werden net als vele huizen ontworpen door stadsarchitect Dudok. Met als kers op de taart het iconische Raadhuis, dat wereldwijd wordt erkend als toparchitectuur. (Een bezoek binnen is bespreekbaar).

Tijdens deze rondleiding zien we de architectonische ontwikkelingen van Dudok. Die begon met de Amsterdamse School, maar steeds meer zijn eigen stijl ontwikkelde geïnspireerd op de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright.

Tegelijkertijd volgen we de ontwikkeling van deze twintigste eeuwse tuinstad. De industrialisering en de aansluiting op het spoorwegnet die eraan ten grondslag lagen. De barre omstandigheden van de arbeiderswijken voor 1900 en de daaruit voortgekomen Woningwet. De uitbreidingsplannen vol groen, water, ruimte en mooie architectuur. De openbare gebouwen binnen de wijk, zoals de vele zeer verschillend vormgegeven scholen, die dienden als oriëntatiepunten.

Ten slotte wordt een aantal niet te missen gebouwen aangedaan: de studio’s van de NCRV, AVRO en de KRO, Hotel en Schouwburg Gooiland van de architecten Duiker en Bijvoet en die van de Zuiderbegraafplaats. Optioneel kan een bezoek aan sanatorium Zonnestraal worden toegevoegd.

Joppe laat zien dat Hilversum terecht architectuurwalhalla wordt genoemd!

De gids

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Ontwerptekening Plan Zuid door Berlage
Architectuur
Barend Blom

Berlages Plan Zuid

In deze rondleiding ontdekken we de monumentale lanen en rustige woonbuurten in misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam. We zien het beste van Het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School, twee wedijverende stromingen.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Zonnestraal

Na de restauratie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging.

Leer meer >
Geschiedenis
Femke Goedhart

Roaring Rotterdam

Waan je in het bruisende Rotterdam van de jaren ‘20 en ‘30. Zelf geheel gekleed in stijl, vertelt Femke over de mode en het leven van toen. Ontdek het erfgoed van de roaring twenties!

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Hoe is Hilversum eigenlijk mediastad geworden?
De Nederlandse seintoestellenfabriek zat in de Hilversumse wijk 'Over het Spoor'. In 1923 vond vanuit dit bedrijf de eerste Hilversumse radiouitzending plaats!
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

Dudoks Walhalla

Met uw gids

Joppe Schaaper