Droomhuizen
Spaarndammerbuurt & de Houthavens
Beeldbepalende gebouwen van Amsterdam
Kijk door een historische bril, naar de dilemma's van nu
Barend was curator bij Museum het Schip, João is hoofd educatie. Daardoor weten ze allebei alles over de buurt.
Previous
Next

Tijdsduur: 3 uur

Groepsgrootte: max. 15 Personen

Prijs: €150,-

Onderwerp: Architectuur, Geschiedenis, Sociologie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

3 uur

Prijs

€150,-

Groepsgrootte

Max. 15 Personen

Onderwerp

Architectuur, Geschiedenis, Sociologie

Droomhuizen

gebouwen kunstwerken planten bijzonderheden enzovoorts

Van de hoogtepunten van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt lopen we naar de hedendaagse architectonische monumenten van de nieuwe Houthavens. De architecten en planologen hebben goed nagedacht hoe ze de oude en de nieuwe buurt kunnen verbinden.  Maar hoe verbonden voelen de oude bewoners zich met de nieuwkomers?

In de Spaarndammerbuurt zien we de drie woonblokken die Michel de Klerk begin vorige eeuw bouwde. Met hun eindeloze variaties in metselwerk, fantasierijke sculpturen en golvende gevels. De blokken tonen prachtig de ontwikkeling van de Amsterdamse School. Ze zijn gebouwd voor arbeiders en nog steeds is een groot deel sociale huur. Net als de meeste woningen in de buurt. 

Ze vormen het decor voor het verhaal over de sociale huisvesting, toen en nu. De knusheid en de samenhorigheid die de buurt kenmerken zouden worden bedreigd door de nieuwe bewoners in de wijk en van de aangrenzende Houthavens. We bekijken wat veranderd is in de buurt, maar ook wat de overeenkomsten zijn met vroeger. En vergelijken de buurt met de nieuwe Houthavens.

We analyseren de architectuur van de woontoren de Pontsteiger en op de zeven nieuwe gebouwde eilanden. We zien slimme klimaatneutrale oplossingen —Rohmer, de Ruiter—  en  verwijzingen naar de Amsterdamse School, zoals in de woningen van LIFE.

In deze rondleiding ontdekken we hoe het Amsterdam van vroeger de stad van morgen vormt. En we bevragen wie zich vandaag een échte Amsterdammer mag noemen!

De gidsen

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Ontwerptekening Plan Zuid door Berlage
Architectuur
Barend Blom

Berlages Plan Zuid

In deze rondleiding ontdekken we de monumentale lanen en rustige woonbuurten in misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam. We zien het beste van Het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School, twee wedijverende stromingen.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Zonnestraal

Na de restauratie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Dudoks Walhalla

Hilversum is in Nederland vooral bekend als mediastad, maar veel minder als architectuurwalhalla. Deze enige echte Nederlandse tuinstad van de 20e eeuw heeft onder leiding van Dudok een gigantische transformatie ondergaan.

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Welk gebouw wordt in de Spaarndammer-buurt ook wel het schijthuis genoemd?
De Pontsteiger, zowel vanwege zijn vorm als vanwege de vermeende kak die er zou wonen.
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

Droomhuizen