De metamorfose van stationsgebied Utrecht
Van lelijke jonge eendje naar schitterende zwaan?
Een van de grootste gebiedsontwikkeling van Europa krijgt vorm. Met Go leer je wat revolutionair is aan de architectuur.
Go weet alles over circulair bouwen
Previous
Next

Tijdsduur: 1.5 uur

Groepsgrootte: max. 15 Personen

Prijs: € 120

Onderwerp: Architectuur, Planologie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

1.5 uur

Prijs

€ 120,-

Groepsgrootte

Max. 15 Personen

Onderwerp

Architectuur, Planologie

De metamorfose van stationsgebied Utrecht

Poffertjespan Extra Large Stadskantoor Hoog Catharijne Hoogbouw

Het Utrechts stationsgebied was lang de grootste bouwput van Nederland. Inmiddels staan aan de centrumzijde een aantal architectonische hoogstandjes. Aan de westzijde wordt nog druk gebouwd aan innovatieve groene gebouwen.

Het drukste treinstation van Nederland wordt gevangen onder een golvend dak ontworpen door Benthem Crouwel Architects dat ruimte biedt aan 100 miljoen reizigers per jaar. Van het ene indrukwekkende dak gaan we naar het volgende: het ‘bolletjesdak’. Dit is geplaatst op de de grootste fietsenstalling ter wereld van architect Ector Hoogstad. Hiernaast vinden we het Platform van VenhoevenCS: een microcity gebouwd met de hoogste duurzaamheidsnormen. Tenslotte doen het Poortgebouw en de Stadskamer het oude imago van Hoog Catharijne vergeten.

Aan de westzijde van het station is de bouw nog volop bezig. Rondom de Jaarbeurs wordt een groen stadsdeel vormgegeven. Het Greenhouse van Cepezed is al voltooid. De architecten dachten bij de bouw al aan het demonteren, in andere woorden het is geheel circulair. In deze kas kun je nu eten, met ingrediënten uit hun eigen urban farm

Langzaam verandert de Croeselaan in een boulevard van allure met een beeldentuin en de nieuwste groene architectuur.  Zoals de plannen voor een verticaal bosgebouw, Wonderwoods, van Stefano Boeri en Roberto Meyer. Een woontoren waarbij de balkons en gevels zijn beplant met bomen, struiken en heesters. Of de plannen voor de nieuwe jaarbeurs van MVRDV, met een stadspark er bovenop!

Kortom, een gebied dat volop in beweging is. Veel hedendaagse architectuur tussen overblijfselen uit de 20e eeuw, die soms een heftig contrast met elkaar vormen. Hier krijgen gewaagde visies vorm. Wat denkt u, ziet de toekomst er rooskleurig uit?

De gids

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Ontwerptekening Plan Zuid door Berlage
Architectuur
Barend Blom

Berlages Plan Zuid

In deze rondleiding ontdekken we de monumentale lanen en rustige woonbuurten in misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam. We zien het beste van Het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School, twee wedijverende stromingen.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Zonnestraal

Na de restauratie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Dudoks Walhalla

Hilversum is in Nederland vooral bekend als mediastad, maar veel minder als architectuurwalhalla. Deze enige echte Nederlandse tuinstad van de 20e eeuw heeft onder leiding van Dudok een gigantische transformatie ondergaan.

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Waar komen de glaspanelen en binnenwanden van 'The Green House" vandaan?
Geoogst uit de voormalige Knoopkazerne
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

De metamorfose van stationsgebied Utrecht

Met uw gids

Go Bruens