Berlage's Plan Zuid
Barend Blom neemt u mee door het prachtige ontwerp van H.P. Berlage.
Barend toont u de fantasierijke vormen van de Amsterdamse School.
Verwonder u over de verschillende visies op moderne architectuur.
Barend heeft vele bouwtekeningen bestudeerd, daardoor kent hij de gebouwen door en door.
Previous
Next
Foto's: Gert Jan-Lobbes

Tijdsduur: 2 uur

Groepsgrootte: max. 15 Personen

Prijs: € 135

Onderwerp: Architectuur, Geschiedenis, Planologie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

tijdsduur

2 uur

Prijs

€ 135,-

Groepsgrootte

Max. 15 Personen

Onderwerp

Architectuur, Geschiedenis, Planologie

Berlage's Plan Zuid

Amsterdamse School Het Nieuwe Bouwen De Dageraad Bruggen van Kramer Cinetol Beelden van Krop de Vrijheidslaan

‘Net zo mooi als de grachtengordel: monumentaal in aanleg, pittoresque in de uitvoering’. Zo omschreef de architect en stedenbouwkundige Hendrik Petrus Berlage zijn ontwerp voor Plan Zuid in 1905. En het is minstens zo mooi geworden! In deze rondleiding ontdekken we de monumentale lanen en rustige woonbuurten in misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam. De beste architecten van begin 20e eeuw gaven invulling aan het plan van Berlage. We zien hoogtepunten van Het Nieuwe Bouwen en de Amsterdamse School, twee wedijverende stromingen.

De rondleiding begint in de 19e eeuwse arbeiderswijk de Pijp. De smalle, donkere straatjes laten het enorme contrast zien met het revolutionaire ontwerp van Berlage. De art nouveau en neoclassisistische bouwstijlen, maken plaats voor modernistische experimenten. Voordat Leendert van der Vlugt architect werd van de Van Nellefabriek, bouwde hij hier de theosofische tempel die  nu bekend staat als Cinetol. De eerste wolkenkrabber van Nederland door J.F. Staal vormt letterlijk en figuurlijk een ander hoogtepunt van Het Nieuwe Bouwen in de buurt. Beide geven blijk van het adagium ‘licht, lucht, ruimte’.

Plan Zuid is grotendeels ingevuld door architecten met een andere visie van moderniteit: De Amsterdamse School. In deze fantasierijke stroming komt de gevel los te staan van de onderliggende constructie, waardoor gebouwen als het ware beeldhouwwerken uit baksteen worden. Beroemd is het arbeiderspaleis De Dageraad van Michel de Klerk en Piet Kramer. Maar we bezoeken ook minder bekende werken, zoals de prachtige golvende façades ontworpen door Margaret Kropholler, de eerste vrouwelijke Nederlandse architect.

Plan Zuid geeft ons een compleet beeld van moderne architectuur en stedenbouw, toch voelt het als een eenheid in al zijn diversiteit.

De gids

Deel deze rondleiding

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Startlocatie


RECENSIES

Vergelijkbare rondleidingen

Architectuur
Joppe Schaaper

Zonnestraal

Na de restauratie straalt Sanatorium Zonnestraal weer licht, lucht en reinheid uit! De architecten verbonden het gebouw aan zijn functie: een plek voor rust en frisse lucht voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersbeweging.

Leer meer >
Architectuur
Joppe Schaaper

Dudoks Walhalla

Hilversum is in Nederland vooral bekend als mediastad, maar veel minder als architectuurwalhalla. Deze enige echte Nederlandse tuinstad van de 20e eeuw heeft onder leiding van Dudok een gigantische transformatie ondergaan.

Leer meer >
Geschiedenis
Femke Goedhart

Roaring Rotterdam

Waan je in het bruisende Rotterdam van de jaren ‘20 en ‘30. Zelf geheel gekleed in stijl, vertelt Femke over de mode en het leven van toen. Ontdek het erfgoed van de roaring twenties!

Leer meer >

Meer weten of boeken?

Samen kunnen we uw ideale programma samenstellen. Informeren is vrijblijvend.

Waarom zitten er geen regenpijpen op De Dageraad?
Omdat het water langs de gevel in de ingebouwde plantenbakken stroomt.
Meer weten?
Boek nu!

Boek nu de Rondleiding

Berlages Plan Zuid

Met uw gids

Barend Blom